Föreläsning på Umeå universitet

I början av december föreläste jag för ett gäng studenter om hur det är att leva med hiv. Evenemanget arrangerades av Noaks Ark Norra Norrland och Spectrum Umeå som är en studentgrupp för  hbtq-personer.

Föreläsning i Halmstad

På Världaidsdagen föreläste jag på stadsbiblioteket i Halmstad

Det kändes extra kul att få vara i Halmsatd under Världsaidsdagen då jag har spenderat mycket tid i mina yngre ungdomsår i staden. På så sätt kändes det lite som att jag var på hemmaplan och föreläste. Det kom mycket människor och det ställdes många intressanta frågor som jag inte brukar få. Det blev en fin interaktion mellan mig och publiken. 

Nyhetsmorgon

På Världaidsdagen gästade jag Nyhetsmorgon för att prata om hur det är att leva med hiv idag.


Jag är glad över att jag lyckades föra fram det som jag tycker är de viktigaste punkterna, för att bryta med hivstigmat. Det handlar om att man kan leva ett bra liv med, att det är omöjligt att sexuellt överföra viruset vid välinställd behandling och att informationsplikten för de med välinställd behanling inte är relevant.

Anders är en ytterst sympatisk och kunnig person och det var skönt att få sitta bredvid just honom i studion.

Älvsbyn

Efter att ha följt med Pite Älv Pride och Noaks Ark till Arjeplog och Arvidsjaur, så hade jag min sista föreläsning i Älvsbyn. Föreläsningen blev uppskattad och jag är tacksam över att ha fått följa med prideturnén tillsammans med fina människor och fått pratat hiv med människor. 
 

På besök i Arvidsjaur

Det känns viktigt och meningsfullt att även kunna få ta sig ut till mindre orter och berätta om hur det är att leva med hiv. Jag kommer själv ifrån en mindre ort vid namn Våxtorp och jag minns hur mycket jag uppskattade när folk ansträngde sig för att kunskapsinsatser även skulle komma oss till del.

Arjeplog – Pite älv Pride

Jag kommer att besöka både Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn för att föreläsa om hiv i samarbete med Pite älv Pride och Noaks ark. Bilden här ovan är tagen ifrån 

Kata Nilsson skrev på ledarsidan i Piteå-tidningen om min föreläsning i Arjeplog. Den kan ni läsa genom att trycka här

Luleå Pride

I samarbete med Noaks Ark föreläste jag på Luleå Pride. 

Jag kände mig otroligt väl mottagen av arrangörerna. Åhörarna lyssnade med stora öron och ställde många fina frågor.

Debattartikel i QX

I QX skriver jag om behovet av en ny rättspraxis för oss som lever med hiv.

Du kommer till artikeln genom att klicka här

Borås Pride

 

Jag har varit i Borås och håll föredrag på deras Pride-festival om hur det är att leva med hiv. Det känns väldigt meningsfullt. Det var en fin, intim föreläsning som var som ett samtal än en föreläsning.

Tillbaka på Sannarpsgymnasiet

Under skolans tre samlevnadsdagar föreläste jag sammanlagt för 5 grupper. Jag är så otroligt imponerad över hur smarta, trevliga, och snälla eleverna på denna skolan är.

 

Axel er positiv

Det har publicerats en fin artikel om hiv där jag figurerar på P3.no Artikeln finner du här

Visa Verkligheten – Hallandsposten

I samband med att det offenliggjordes att jag är en av deltagarna i musikprojektet Visa Verkligheten, gjorde jag en kort intervju med Hallandsposten. Artikeln i sin helhet finner du här.

Visa Verkligheten – Radioinslag

Jag blev intervjuad i P4 Halland i samband med att det offentliggjordes att jag är en av deltagarna i Visa Verkligheten.

 

Visa Verkligheten 

Jag har blivit utnämnd till projektet Visa Verkligheten som syftar till att synliggöra hbtq-personers vardag. Jag har blivit utvald utifrån ett hiv-perspektiv. Det är en stor ära att få vara med.  Jag hoppas att jag genom min medverkan kan bidra till en mer nyanserad bild av hur det kan vara att leva med hiv idag.

Föreläsning på regnbågsdagen i Boden


Temat för årets regnbågsdag var: “Få plats! – Bemötande för alla”
Under dagen så fick jag lyssna på flera andra intressanta föreläsningar som bland annat handlade om hur bemötandet ser ut för transpersoner när de är i kontakt med vården.

Balder Navier Sarmiento från RFSL talade om normkritik och hbtq.

Underhållde gjorde fantastiska Tina Wilhelmsson som är en feministik vissångare som bland gjort ett album som är en hyllning till industrins kvinnor som heter “Visor på ackor.”

Ett fint omdöme som jag fick utav en som lyssnade:

“Axel Lilja som var en av föreläsarna under dagen pratade om hur det är att vara ung och leva med hiv i Sverige idag. Det var en gripande och väldigt intressant föreläsning. Axel berättade bland annat om vikten av att våga berätta för sina nära och hur han hade fått ett stort stöd från sin familj och sina vänner. Jag blev starkt berörd när han berättade om sitt första läkarbesök efter hiv-beskedet, där läkaren säger “Det kommer att gå bra det här.” och klappar honom på axeln. Att den klappen betydde så mycket för honom, eftersom han kände till den beröringsskräck som förknippas med hiv. Axels föreläsning kändes väldigt genuin, uppdaterad och gjorde mig hoppfull inför framtiden.”

Kampanjfilm under internationella hivtestarveckan

Inför internationella hivtestarveckan så medverkade jag i en kampanjfilm för att få fler personer att testa sig för hiv (vilket vi lyckades med) på en vårdcentral i Uppsala.

Åter på Kungsmadsskolan

Under de senaste månadernas föreläsningar så är den på Kungsmadsskolan en av de som jag kommer att minnas tydligast. Det kom in mycket intressanta frågor och jag kände att jag fick en bra kontakt med eleverna.

hivet111 hivet222

Bilder från Världsaidsdagen i Växjö

Bilder ifrån Noaks Arks lokal i centrala Växjö där en föreläsning hölls för allmänheten.  
Föreläsning Noaks ark 1 dec 2015 (2)

Föreläsning Noaks ark 1 dec 2015 (3)

Föreläsning Noaks ark 1 dec 2015 (4)

Föreläsning Kungsmadskolan (1)
Föreläsning på Kungsmadskolan i Växjö.

Föreläsning Kungsmadskolan (2)

Föreläsning Kungsmadskolan (3)
Utanför aulan stod Noaks Arks volontärer och informerade.

Föreläsning Noaks ark 1 dec 2015 (1)

Hiv idag är inte som igår – Föreläsning i Båstad

hiv_idag_ar_inte_som_igar_5661dfa89606ee1883aef0eb

Den 11 december kl 17-18 så ska jag föreläsa för allmänheten i kommunhuset i Båstad. Några av de frågeställningar som kommer att tas upp i föreläsningen är:

Vad är hiv och aids?
Hur överförs det?
Vilka fördomar finns kring viruset?
Hur ser bemötandet ut inom vården?

Varmt välkommen!

Is it no.big.deal – Föreläsning i Malmö

pg_vast_5661dfd52a6b2218e804da82is it no big deal

Den tredje december så var jag nere i Malmö och deltog i en unik konferans arrangerad av PG Syd och genom projektet NO.BIG.DEAL, där jag och tre stycken andra ungdomar, under 30, talade om våre egna personliga berättelser och tankar kring hiv. De andras historier gjorde ett otroligt starkt intryck på mig. För de som lever med hiv, finns det en del gemensamma nämnare. Men samtidigt så kan historierna te sig väldigt, väldigt olika.

På konferansen så blev jag tilldelad ett stipendium för mitt arbete i hiv-frågan. PG Syd delar varje år ut ett stipendium till minne av Per-Olof Persons bortgång som avled i AIDS för 20 år sedan. Han ville bli ihågkommen efter sin död och därför startade hans mamma en minnesfond till hans ära som varje år delas ut till någon som arbetat med hiv och aids. Det var alltså genom den minnesfonden som jag stolt tog emot detta stipendium.

Radioinslag i P4 Halland


P4 Halland

Även P4 Halland ville uppmärksamma Världsaidsdagen, men även den nationella studie som släpptes utav Folkhälsomyndigheten tidigare i år som heter “Att leva med hiv i Sverige”. Studien finner du här.

Artikeln och inslaget finner du här.

Föreläsning på Kungsmadskolan i Växjö

SMP

På Världsaidsdagen så var jag i Växjö för att föreläsa på Kungsmadskolan. Jag gjorde ett samarbete med Noaks ark – Småland och Halland som är en organisation som bland annat arbetar med hivprevention, hiv-testning och psykosocialt stöd för de personer som lever med hiv. Jag är väldigt stolt över föreläsningen. Det är nog den som jag är mest nöjd med fram till dagens dato.

Smålandsposten gjorde ett reportage om föreläsningen. Dessvärre så måste du vara plusmedlem för att kunna läsa artikeln. Men tv-inslaget som de gjorde kan du hitta här

Vill du ha mer information om Noaks arks verksamhet kan du klicka här och leta dig fram till just din region.

Artikel i Helsingborgs dagblad

hd

Helsingborgs dagblad skriv en fin artikel som uppmärksammar Världsaidsdagen och mitt arbete för att informera om hiv.

Artikeln finner du här

Världsaidsdagen – debattartikel i Aftonbladet

I samband med med Världsaidsdagen valde Aftonbladet att publicera en debattartikel som jag har skrivit, som handlar om bemötande i vården.

Vi som lever med hiv har rätt till ett bra bemötande!

Artikeln i sin helhet kan du finna här

Captura de pantalla 2015-12-02 18.13.31

Världsaidsdagen

Smaland_WAD2015_affisch

Den första december är det Världaidsdagen – en dag ägnad för kampen mot aids. Dagen är även ett tillfälle för att uppmärksamma hur det är att leva med hiv i dagens Sverige. Jag ska föreläsa under den dagen i Växjö, på Kungsmadskolan för skolans elever och sedan för allmänheten. Det ska bli väldigt spännande och jag ser mycket fram emot det.

Föreläsning på Consensum i Lund

consensums egna
Nu har jag varit på Consensum Vård och Omsorgscollege i Lund. Det otroligt roligt att föreläsa på den här skolan. Eleverna ställde många bra och relevanta frågor. Jag ser fram emot att komma tillbaka till skolan i januari för att föreläsa för ytterligare en klass.

#Its No Big Deal

it no big deal hiv
Här får du fyra stycken väldigt bra videor som visar på de stora framsteg som har gjorts inom hivområdet. Här nedan finner du relevant kunskap om vad det innebär att leva med hiv – i dag.

Föreläsning på Drottning Blanka i Halmstad

drottning blanka klar och färdig

drottning blanka printscreen

I förrgår så föreläste jag upp i Halmstad på en liten mysig skola. Jag informerade Vård- och Omsorgsprogrammet om vad hiv är och hur det kan vara att leva med viruset. Jag är väldigt glad över att personalen och eleverna var nöjda med mitt besök.

Debattinlägg i Expressen

printscreen
Alldeles nyss publicerades ett debattinlägg på Expressens hemsida som jag skrivit om hiv, som ni kan gå in och läsa.
Bild 1

Föreläsning på Veingeskolan

veinge klar

De föreläsningarna som jag gjorde på Veingeskolan var väldigt givande. Eleverna ställde mycket bra och intressanta frågor.

Ju mer jag föreläser, desto vassare blir jag i mitt sätt att föra ut kunskap om hiv. En kan alltid förbättras. Jag gillar att förbättra detaljer efter var avklarad föreläsning.

It’s no big deal

it no big deal hiv
Simon Blom som är ansvarig för HIV-Sveriges ungdomsprojekt har skapat en hemsida som heter NO.BIG.DEAL. Har du precis som jag HIV och är mellan 15-30 år, så finns det möjlighet att genom sin infektionsklinik få inloggningsuppgifter till en plattform där du kan tala med med någon annan som vet hur det kan vara att leva med HIV.

Lever du inte med hiv, och kanske inte vet så mycket om viruset, så rekommenderar jag att du gör videoquizet. Genom frågesporten kan du både möjligheten till att testa dina kunskaper och lära dig mer om viruset på samma gång. Informationen som ges tror jag är ny och förvånande för nästan alla som gör testet.

Föreläsningen på Musteriet

Nu så har jag alltså föreläst om hiv på Musteriet. Det blev en väldigt föreläsning som jag blev uppskattad.
Jag fick in en liten lite annons som gjorde reklam för föreläsningen i tidningen Bjäreliv och Nordvästra Skånes tidningar gjorde också en artikel. Jag tror att det kan ha bidragit till att det ändå kom ganska mycket folk. Mycket fler personer än vad jag hade räknat med. Jag är dålig på att uppskatta hur många, men kanske runt  25 personer. Att föreläsa känns nu som något som jag definitivt kommer att fortsätta med när möjlighet och tid ges. Okunskapen kring ämnet är väldigt hög, och bit för bit kan jag dra mitt strå till stacken för att förändra det.

Hoppas att du har en bra helg,

MUSTERIET FÖRELÄSNING

Föreläsning på Musteriet

På fredag så ska jag föreläsa på en ungdomsgård om hiv. Egentligen så skulle jag ha varit ut på en skola här i Båstad med, men de hade inte kunna få tag på mig, så det grämer jag mig lite över. Men det får bli vid ett senare tillfälle. Nu är jag taggad inför föreläsningen på ungdomsgården. Målgruppen denna gång är ungdomar. Så känner du att tillhör den gruppen så är du hjärtligt välkommen att komma och lyssna nu på fredag klockan 16:00 på Musteriet. Om du inte tillhör den ålderskategorin, håll till godo, det kommer en dag då jag gör en föreläsning som är öppen för den stora, breda allmänheten.hiv kampanj
Jag har varit runt i byn och satt upp affischer på biblioteket, i olika affärer, på apoteket och anslagstavlor..

10 minuter om livet för en person som lever med hiv

hiv chister i p3

Det hoppade till lite i mig när jag lyssnade på det här inslaget. Jag kände igen mig väldigt mycket i hans berättelse. Sedan hoppades jag så att Kim i inslaget skulle föra fram de invändningar som även jag har vad gäller informationsplikten, vilket han gjorde. De tyngsta argumenten var med. Det behövs verkligen ett nationellt kunskapslyft vad gäller den här frågan. Okunskapen (precis som Kim även påpekar) är väldigt hög. Jag ska försöka dra mitt strå till stacken. Kanske hade jag även kunnat spela in en föreläsning och lägga upp på nätet? Jag ska fundera över det.

Ha en fin torsdag!

Artikeln om HIV i Hallandsposten

Igår publicerades så till slut den artikeln om de de presentationerna jag gjort om HIV, prevention och hur det är att leva som hiv-positiv i Hallandsposten. Intervjun skedde någon gång i mitten av januari, så jag har tålmodigt väntat nu i lite mindre än två månaders tid. Jag är väldigt nöjd över hur jag och ämnet framställs i artikeln. Sedan artikeln publicerades har jag blivit överröst med fina kommentarer från alla möjliga håll. Det är jag väldigt tacksam över.

Vill ni läsa artikeln så har ni länken här:
skärmklipp
HIV-viruset är ingen dödsdom för Axel

Föreläsning på Osbecksgymnasiet

osbeck

Jag var tillbaka på min gamla gymnasieskola för att föreläsa. Jag håller min studietid på skolan väldigt högt och det kändes meningsfullt att ge någonting tillbaka till den skola som jag själv har gått på. Både min gamla klassföreståndare och hennes elever verkade var väldigt nöjda.